Kérdése van? (+36) 30 699 5435biofora.herbal@gmail.com

Magyar
Deutsch
English
Mi az a COPD?

Obstruktív tüdőbetegségek – COPD

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a tüdő kis légutaiban végbemenő krónikus gyulladásos betegség, mely nehézlégzéssel, köhögéssel, váladékképződéssel és gyakori légúti megbetegedéssel jár. A COPD kialakulásában a dohányzás egyértelmű szerepét igazolták. A COPD időszakos fellángolásokkal járhat, mely időről időre ronthat a beteg állapotán. A krónikus obstruktív tüdőbetegség megfelelő pulmonológiai gondozás ellenére is progressziót mutathat.

Otthoni légzéstámogatás indokolt lehet azoknál a COPD-ben szenvedő betegeknél, akik megfelelő pulmonológiai gondozás, rehabilitáció és gyógyszeres kezelés ellenére magas a nyugalmi artériás CO2  szintjük, és / vagy évente legalább 2 alkalommal kórházba kerülnek a tüdőbetegségük fellángolása miatt.

Tartós, otthoni légzéstámogatás mellett a betegek életminősége, életkilátása javul. A fertőzésre való hajlam, és így a tüdőbetegség fellángolásának gyakorisága, valamint a kórházi kezelések száma jelentősen csökkenthető, akár teljesen el is kerülhető.

Forrás oldal: https://semmelweis.hu/otthonilelegeztetes/betegek-szamara/obstruktiv-tudobetegsegek-copd/

Milyen tünetei vannak a COPD-nek:

Mit tehetünk ellene?

A COPD először csak fizikai terhelésnél okoz nehézlégzést, de később már a kanapén ülve is nehezen veszünk levegőt. A COPD tünetei idővel súlyosbodnak, a gyulladás számos nem éppen kedvező folyamatot indít el a tüdőkben, amelynek következtében a kislégutak beszűkülnek, a kilégzés nehezebbé válik és tüdőtágulat is kialakul. A kialakuló gyulladás nemcsak a légutakat és a tüdőt károsítja, hanem más szervekben, szövetekben is gyulladásos reakciót idézhet elő, amely az érintett szervek működésének károsodásához vezet. A WHO tanulmánya alapján 2015-ben világszerte 3,17 millió haláleset történt a COPD-vel összefüggésben.

Megfelelő kezelés mellett az állapot romlás és a betegség súlyosbodása lelassítható. A Virlaza étrend-kigészítővel történő kezelés célja a tüdőfunkció gyors romlásának megállítása, a betegség tüneteinek enyhítése, a fizikai erőnlét és ezáltal az életminőség javítása. A terápia sikeréhez a rendszeres mozgás – séta, kerékpározás– is hozzájárul.

Forrás: https://www.tudokozpont.hu/hirek/milyen-korai-tunetekrol-ismerheto-fel-a-copd